Stel je wordt werkloos doordat je werk eindigt, door een tijdelijk contract of faillissement van je werkgever, of doordat je wordt ontslagen. Dan verandert er nogal wat in je leven. Eén van de eerste dingen die je moet (of wilt) regelen is het aanvragen van een uitkering. Je wilt namelijk naast je baan ook niet nog eens je inkomsten verliezen.
Overigens kun je tegenwoordig ook bij ontslag vaak nog wel een en ander onderhandelen. Steeds vaker wordt hiervoor een mediator ingehuurd. Meer over het inhuren van een mediator lees je op de website van Ijssel Advocaten en Mediators
Het aanvragen van een uitkering (ook wel WW-uitkering) doe je bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen ofwel UWV. Het UWV bepaald vervolgens of je voor een uitkering in aanmerking komt of niet.
Heb je recht op een uitkering?
Bijna iedereen die ontslagen wordt of waarvan het werk beëindigd heeft recht op een uitkering. Een uitkering aanvragen moet je doen uiterlijk binnen 1 week nadat je werkloos bent geworden, maar kun je ook al een maand voordat je daadwerkelijk werkloos wordt doen. Ook als je denkt onterecht te zijn ontslagen is het beter toch al een uitkering aan te vragen.
Of je daadwerkelijk recht op een uitkering hebt wordt door het UWV bepaald. Je moet daarvoor aan bepaalde eisen voldoen, zoals verzekerd zijn voor welkloosheid (de meeste werknemers zijn dat), werkloos zijn, direct voor werk beschikbaar zijn, minimaal 5 uur per week verliezen en voldoen aan de wekeneis.
Niet verwijtbaar werkloos
Een andere belangrijke eis is dat je niet verwijtbaar werkloos mag zijn. Je bent verwijtbaar werkloos als je zonder zwaarwegende redenen zelf ontslag neemt of als het ontslag je eigen schuld is (bijvoorbeeld opstaande voet door diefstal, fraude of mishandeling).