Zelf ontslag nemen en dan toch een uitkering?
U wilt zelf ontslag nemen en toch aanspraak maken op een uitkering? Dit is in de meeste gevallen erg lastig. In Nederland heeft u over het algemeen pas recht op een uitkering als u zelf geen ontslag neemt en ook niet verwijtbaar bent aan het ontslag. U moet dus ontslagen zijn buiten uw schuld om, toch zijn er wel uitzonderingen op deze regel. Houd er wel rekening mee dat er wel een noodzaak moet zijn bij het indienen van uw ontslag. De regels voor het verkrijgen zijn de laatste jaren behoorlijk aangescherpt en u kunt ervan uitgaan dat als u een aanvraag voor een uitkering indient bij het UWV men u uitgebreid zal ‘ondervragen’ over waarom u ontslag heeft en genomen en of u om die reden wel recht heeft op een uitkering. Wilt u dus na uw ingediende ontslag een uitkering aanvragen, dan is het verstandig hier eerst goed over na te denken.
Wanneer heeft u recht op een uitkering bij zelf ontslag nemen
Er moet dus een noodzaak zijn om bij zelf ontslag nemen een uitkering te verkrijgen, enkele voorbeelden hiervan zijn:
– U moet per dag meer dan drie uur reizen naar uw werk, dit kan komen doordat uw partner plotseling moest verhuizen naar een andere plaats vanwege een nieuwe baan, promotie of een reorganisatie.
– Door problemen op uw werk heeft u zich ziek moeten melden, dit kan zijn omdat de werkdruk te hoog is of omdat ze u het expres lastig maken dan wel pesten.
– Uw werkomstandigheden moeten plaatsvinden onder uitzonderlijke omstandigheden. Na overleg wil uw werkgever hier niets aan veranderen.
Het is te aller tijde verstandig om eerst uw mogelijkheden met een ontslagspecialist te bespreken, deze specialist is van alle regelgeving op de hoogte en kan u degelijk adviseren of ontslag nemen in uw situatie recht geeft op een uitkering.